A BLOG ABOUT NOTHING

Almost Famous – Magisk musikhistoria

August23

Så filmen Almost Famous  igår. Skriven och regisserad av Cameron Crowe (Han har även skrivit och regisserat filmer som Vanilla Sky och Jerry Maguire). Crowe, som är en stor musikfantast har verkligen lyckats i den här filmen. Känslan infinner sig från första stund. Filmen handlar om en ung 15-åring vid namn William (Patrick Fugit) som får chansen att skriva för The Rolling Stone Magazine (typ det största man kan få göra!!!). Grabben får följa med på bandet Stillwaters stundande turné och ska skriva ett reportage om dem. De förväntas bli “the next big thing”.

På resan mellan USAs städer skildras allt det där vi redan sett i filmer om band på turné; sex, droger, bråk, glädje och ilska. Men även groparna på vägen mot framgång och kändisskap. Enda skillnaden är att den här filmen verkligen fångar ögonblicken. “Looking through the eyes of a real fan”, kan man säga, just med tanke på att Crowe själv är ett fruktansvärt stort fan och vart med om precis de här stunderna som skildras.

Största scenen är när bandet eåterförenas efter ett smärre splittrande bråk. I turnébussen spelas Elton Johns “Tiny Dancer“. Alla sitter tysta. Men sakteliga så tar en efter ton och börjar sjunga med. En låt som återförenar hela bandet, de hittar tillbaka till varandra i en fruktansvärt fin och genuint välspelad scen som fortfarande sitter kvar. 

Vill även hylla skådespelarna, som tillsammans med regissören Crowe, lyfter filmen till helt fantastiska höjder. Patrick är först och främst väldigt övertygande i sin rolltolkning av William – grabben som slits mellan allt han upplever och så som han Vill uppfatta det. Kate Hudson spelar groupien “Penny Lane” och lyfter en karaktär som annars hade kunnat fallit bort till ett väldigt vackert porträtt av den tidens hängivnaste fan. Billy Crudup som spelar Russell Hammond, bandets frontgitarrist, gör kanske den starkaste insatsen av dem alla. Och nålar rollen utan några sopm helst problem. Om någon är bättre så är det förmodligen den alltid lika magiska Philip Seymour Hoffman som spelar den legendariska journalisten Letser Bangs!

Ne jag var så till när jag sett den här filmen att jag inte kunde släppa det. Jag ville vara en del av allt det där. Och tankarna for osökt till Woodstock, tidernas mest mytomspunna tillställning. Som i efterhand tyvärr bespottats oförskämt mycket. Hade gärna vart där och upplevt Woodstock på plats, men ändå inte. är rädd att min glorifiering kanske förstörs. Kanske var det inte så magiskt som jag fått för mig? Så jag nöjer mig med att enbart ha mina fantasier och tankar som facit.

I alla fall. Hela filmen kryllar av magisk musik. Har ordnat en Spotify-lista där jag pillat dit några riktigt fina låtar. Lyssna på Elton Johns “Mona Lisas and Mad Hatters”. Elton är magisk.

we love music

Klicka på bilden för att få länk till play-listen

Lyssna och njut. Men framförallt, se filmen Almost Famous om du verkligen älskar musik. Det är när jag ser sådana här filmer jag förstår varför jag blivit så kär i musiken.

Du kommer inte att ångra dig.

The New Yorker

July30

Heallå vänner!

Lite bloggande nu. Men mest för att jag vart så sjukt upptagen senaste tiden. Snart semester dock, då blir det mycket bloggande!

 

Hur som helst så har jag ju lovat er en New York-play list. Och den är givetvis färdig.

newyorkplaylist

Klicka på bilden för att få upp play listen i Spotify.